Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı


Daha iyi bir yaşamın anahtarı daha fazlasına sahip olmaya çabalamak değildir; daha aza önem vermektir, gerçekten doğru ve o anda önemli olana aldırmaktır.

Daha pozitif bir deneyimi arzu etmenin kendisi negatif bir deneyimdir. Ve paradoksal olarak, insanın negatif deneyimini kabul etmesinin kendisi pozitif bir deneyimdir: Mutluluğun nedenini aramaya devam ederseniz asla mutlu olamazsınız. Yaşamın anlamını ararsanız asla yaşayamazsınız.

Bir şeye daha az önem verdiğinizde onu daha iyi yaptığınızı fark ettiniz mi?
Broşür dağıtır gibi sorun çıkaran insanların problemi, kafalarına takmaya değecek daha değerli şeylerin olmayışıdır. 
Demek ki yaşamınızda önemli ve anlamlı bir şey bulmak zamanınızı ve enerjinizi kullanmanın en verimli yoludur. Çünkü bu anlamlı şeyi bulamazsanız anlamsız ve önemsiz şeyleri kafaya takacaksınız.

Neye sahip olursak olalım tatminsiz olmaya ve ancak sahip olmadıklarımızla tatmin olmaya donatılmışız. Bu sürekli tatminsizlik türümüzün mücadele etmeye ve elde etmeye, inşa etmeye ver fethetmeye devam etmesini sağlar.

Sorunsuz bir hayatı umut etme, öyle bir şey yok. Bunun yerine iyi sorunlarla dolu bir hayat dile

Mutluluk sorunları çözmekten kaynaklanır. Buradaki anahtar sözcük  “çözmek”tir. 

Mutlu olmak için çözecek bir şeye ihtiyaç duyarız. Demekki mutluluk bir eylem biçimidir, bir etkilnliktir, edilgen bir şekilde bağışlanmış bir şey değildir.

Ben ödülü istedim, mücadeleyi değil. Sonucu istedim, süreci değil. Sadece zafere aşıktım, mücadeleye değil. Bu işin hazzı tırmanmanın kendisidir.

Hayatınızın büyük bir kısmı sıkılarak geçecek ve kayda değer bir şey olmayacak, ama bunda bir sorun yoktur. Bir kez bu durumu kabullenince, kendinizi yetersiz hissetme ve kanıtlama kaygısı gider.

Vasat varlığınızı kabul ettiğiniz zaman, yargılamalar ve gerçek dışı beklentiler olmadan, gerçekten yapmak istediğinizi yapacak özgürlüğe kavuşursunuz.

Neden ıstırap çekiyorum? Hangi amaç uğruna?

Haz yanlış-iyidir. Araştırmalar enerjilerini yüzeysel hazlara odaklayanların daha kaygılı, duygusal açıdan dengesiz ve depresif olduklarını gösteriyor. Haz hayatın tatminlerinin en yüzeysel formudur ve elde etmesi de, kaybetmesi de çok kolaydır.

Dürüstlük iyi bir değer yargısıdır. Popülarite ise kötüdür.

Bir şeyden emin olmak istedikçe kendinizi daha güvensiz, daha kuşkulu hissedersiniz.

Bir probleme takılıp kalırsanız, oturup da düşünmeyin, üzerinde çalışmaya başlayın. Ne yaptığınızı bilmeseniz bile, sadece üzerinde çaılştığınız için zamanla doğru fikirler aklınıza gelecektir. 

Esin -> Motivasyon -> Eylem -> Esin -> Motivasyon  -> Eylem -> Esin -> Motivasyon......

No comments:

Post a Comment