İnsan, Çevresi ve İşi
Kendimizden daha zeki insanlarla çalışma sanatı
- Çelik kralı Andrew Carnegie için söylenen söz: Fazla zeki ve çalışkan değildi, fakat kendisinden zeki ve çalışkan insanları çalıştırmasını bilirdi
- Her işi kendi gören, bütün yetki ve sorumluluğu tek başına elinde tutan amir, çok iyi niyet sahibi, çok çalışkan ve çok bilgili olabilir, fakat malesef insanlardan anlamayan, insanları çalıştırmasını bilmeyen ve astlarının iyi niyet ve inisiyatifini sağlayamayan bir adamdır.
- Amerikan Film Endtüstrisinin Gnel Müdürü Johnston: “Ben hiçbir zaman astlarımdan birinin benim yerime yapabileceği bir işi yapmam”
- Astların rahat zamanlarda inisiyatif almasına izin vermezsen zor zamanda pratik etmedikleri için üstten yardım beklerler
Metod Müdendisliği
- Mühendislik alanında mantıksal düşüncenin, insan, malzeme, tezgah ve takımlardan en verimli şekilde faydalanabilmek uğrunda kullanılması sanatıdır
- Temelinde mantıksal soru bombardımanı vardır. Eğer iş bu sorularından geçebilirse o iş doğrudur, mantıklıdır.
- Bu işte maksat nedir?
- Hiç yapılmasa olur mu?
- Bu iş daha iyi ve basit yapıalabilir mi?
- Bu işin yeri ve zamanı uygun mudur?
- Buraya ayrılacak kaynak daha iyi bir işte kullanılabilir mi?
- Bu işi yapacak kişi/ekip bu işe uygun mu? vs.
- Henry Ford: “Ufak parçalara ayırabildiğiniz takdirde en güç meseleyi bile kolaylıkla çözebilirsiniz”
Matematik ve Hürriyet
- 17. Asrın Matematik ve Astronomi alanlarındaki o muhteşem buluşların 18. Asrın rasyonalizmini meydana getirmiştir
- Öğretimin sırrı, öğrenciye saygı duymadadır.
Heyecan ve Coşku
- William James’e göre “İnsanlar enerjilerinin ortalama olarak, onda birinden bile tam faydalanmaktan acizdirler” der. Şu halde bir insanın büyük işler başarabilmesi, başka bir deyimle, verimli bir şekilde çalışabilmesi ancak “içindeki heyecan” denilen “ilahi kuvvetten” faydalanabilmesi sayesinde mümkündür.
- Heyecan ateşine sahip olabilmek için şu dört madde önemlidir (Dale Carnegie)
- Yapacağımız şeyi sevmek ve ona tam manasıyla inanmak
- Kendi kendimize cesaret ve heyecan telkin etmek
- Heyecanlı insanlarla beraber olmak ve onlarla konuşmak
- Kafamızda kuvvet ve heyecan düşünceleri yaratmak
- Korku, şüphe, vesvese ve tereddüt heyecanı öldüren en tesirli zehirlerdir.
- Marcus Aurelius der ki: “Düşünceleriniz ne ise hayatınız da odur. Hayatınızın gidişinin değiştirmek istiyorsanız, düşüncelerinizi değiştiriniz”.
- Düşüncelerimiz hareketlerimizi, hareketlerimiz alışkanlıklarımızı, alışkanlıklarımız huylarımızı, huylarımız da karakterimizi meydana getirir ve karakterlerimiz de mukadderatımızı etkiler.
Başarma Güdüsü
- Bazı insanların diğerlerine oranla başarma için bir güdülerinin olmasının sebebi, onlar zamanlarını yaptıkları şeyleri daha iyi yapmayı düşünmekle geçirmek alışkanlığına sahiptirler.
- Bu güdü onların böyle doğmuş olduklarından ileri gelmiş değildir. Bilakis bu, daha küçükken evlerinde onlara daima orta derece yükseklikte başarı hedefleri bulmasını öğreten, sıcak, teşvik edici bir yüz gösteren ve bu hedefleri elde etmeleri için çocuklarına otoriterlikten uzak olarak şefkatle yardım eden ana ve babaların özel eğitimlerinin bir sonucudur.
Bilmek, Yapmak, Başarmak
- Başarının formülü yukarıdaki 3 adımdır.
Tolerans
- Tolerans gösterilmemesinin sebepleri
- Cehalletten doğan bağnazlık
- Mefaatten doğan bağnazlık
- Alışkanlıktan doğran bağnazlık
- Korkudan doğan bağnazlık
İnsanlarla İyi Geçinmek
- İnsanları tenkit etmeyin, onlardan şikayet etmeyin ve hemen hüküm vermeyin
- İnsanları takdir ediniz. Onların içlerindeki kabiliyetleri çıkarmalarına yardım ediniz
- Karşınızdakine derin bir arzu uyandırınız. O her şeyi kendiliğinden yapar. (Arzu: Her davranış bizim temel arzularımızdan gelir)
Dost Kazanma Sanatı
- Başkalarıyla samimi olarak ilgilenin: En basiti selam vermek hal hatır sormak. Not: Eski Çin’de insanlar birbirleriyle selamlaşırken “Pirincin nasıl?” derlermiş.
- Gülümseyin.
- Bir insanın duymayı en çok sevdiği kelime kendi ismidir.
- İyi bir dinleyici olmak
- Karşınızdakinin ilgilendiği konulardan söz açın. “Bir insana kendisini bahsedin, saatlerce sizi dinler.”
- Karşınızdakine önem verin. Takdir edin.
Yapıcı Düşünce
- Hiçbir iyi doktor daha baştan hastasının iyi olamayacağını kabul etmez, hatta ümit olmasa bile elinden gelen her şeyi yapar, en son dakikaya kadar her türlü çabayı gösterir.
Garcia’ya Mektup Götüren Adam
Hayatınızdan memnu değilseniz, düşüncelerinizi değiştirin
- Goethe “İnsan hiçbir şeyi sevmeden anlayamaz” der. Bir Fransız atasözüne göre de anlamak, bilmek, bilmek de affetmek demektir. İşte huzurun formülü budur. Kendimizi ve başklarının affetmek ve de dolayısıyla sevmek. Huzura kavuşmak için “insanları insanlara rağmen seveceksin”
Konuşma Sanatı
Dale Carnegei’nin Sihirli Formülü
Okuma Sanatı
- Okumak bir insanı doldurur, insanlarla konuşmak onu hazırlar, yazmak ise onu olgunlaştırır.
- Tarih kitapları insanları akıllı, şiirler anlayışlı, matematik kitapları can fikirli, felsefi içerikli kitaplar derin, ahlak kitapları ciddi ve temkinli yapar, mantık ve hitabet üzerine kitaplar ise insana münakaşa kabiliyeti verir.
Dostluk Üzerine
- Birçok insan dostları olmadığından, hayatta yalnız olduklarından, kimsenin kendileriyle ilgilenmediğinden şikayet ederler. Belki hakları da vardır, hayat gittikçe güçleşmekte, insanların kendi dertleriyle uğraşmaktan başkaları ile ilgilenmeye vakitleri kalmamaktadır. Yalnız kendileriyle ilgilenilmesini isteyen bu insanlar herhangi boş vakitlerinde bir parça olsun başkaları ile ilgilenmek, onların hatırını sormak, dertlerini dinlemek lüzumunu hissetmişler midir?
Bekleme Sanatı
- İnsan hayatı devamlı bir beklemedir, bize daima daha iyiyi ümit ettiren bir bekleme. Çocukken genç olmamızı bekleriz. Akşam olur ertesi günü bekleriz. Hasta oluruz, iyi olmayı bekleriz. Canımız sıkılır, mutsuzluk içindeyiz, gelecek mutlu günleri bekleriz. Kış soğuk geçer, ilkbaharı bekleriz. Yaz kurak olur, yağmuru, sonbaharı bekleriz.
Alışkanlıklar Üzerine
- Her işe mümkün olan en kuvvetli inisiyatifle atılmaya gayret ediniz.
- Yeni alışkanlık hayatımızda bir kere emin bir şekilde kök tutmadıkça küçük de olsa onu zayıflatabilecek herhangi bir taviz vermeyiniz.
Birbirimizin Hayatını Güçleştirmeyelim
Kişisel Özgürlüğe Götüren Yedi Yol
- Para toplayın: Birkaç ay işsiz kalmayı göz önüne almayan bir şahıs hiçbir zaman bir işten çıkmayı beceremez, bu onda bir nefes darlığı ve suçluluk hissi uyandırır.
- Eğitim-Beceri: Piyasada geçen bilgileriniz ne kadar fazla ise, o kadar hürsünüz demektir.
- Şerefinizi temiz tutun
- Özel hayatınızı iş hayatınızla karıştırmayın
- Hayatınızı bütün kalbinizle veremeyeceğiniz hiçbir teşkilata vakfetmeyin: Dört bir taraflarını sarmış olan yetki ve emin tabakaları onlara kendilerinin ne kadar önemsiz olduğu hissini aşılarlar.
- Etki ağınızı genişletin: Aramızdan kendilerinin daima yeni bilgilerle donatan ve sorumlu kararlar verebilen birçokları fikir liderleri olurlar. Böylece hürriyet gücünü geliştirirler. İnsanlar böyle bir fikir liderini kenara itmek istedikleri zaman iki kere düşünürler. Bu etki ağlarını oluşturmak için, iyi bilgi sahibi olmaya devam eder, iyi ve yerinde hüküm verme kabiliyetinizi geliştirebilirseniz, fikirleriniz başkalarını etkilmekte gecikmeyecektir. Başkaları sizin düşünce ve görüşlerinize değer vermeye ve saygı göstermeye başlar başlamaz, siz de kuvvet kazanmış olacaksınız.
- Şahsi sorumluluğa karşı büyük bir arzu geliştiriniz: Faal olunuz, sorumluluk kabul ediniz.
Biz hakikatten tembel miyiz?
- Tembel insan yoktur veya çok nadirdir. Fakat onları çalıştırmaktan aciz, anlayışsız amirler, heveslerini kıran çapraşık nizamlar, gayesiz teşkilatlar vardır. İnsan bir makina değildir, onun yaptığı işe inanması, verimli çalışabilmesi için amacını bilmesi lazımdır.
- İnsanın kendisine ihtiyaç duyulduğunu anlamasıdır. Herkes adam yerini konuşmak ister. Bu psikolojik ihtiyaçların en başında gelir.
- Hapishanedeki en azılı suçluları yola getirmek için onlara ihtiyaç duygulduğunu hissettirilmesi ve iş verilmesi etkili olmuştur. Psikologlar buna ihtiyaç duyulmak ihtiyacı diyor.
İşe adam değil, adama iş prensibi
- Ufak parçalarına ayırabildiğimiz takdirde halledilemeyecek hiçbir problem yoktur İnsanların işlerinden memnun olabilmeleri için şu üç şeye ihtiyaç vardı: O işin ehli olmaları, o işten çok fazla yapmamaları ve onda bir başarı sağlama olanağı görmeleri.
- Bir insanın belli bir işte başarılı olması için 3 şey gereklidir
- Kabiliyeti
- Enerjisi
- Güdüsü
Verimsiz Çalışmak
- Kendisinin layıkıyla yapacağı işten daha basit bir işte çalışan adam işsizdir
- Bir idareri için mesela çaışlmak değil, çalıştırmaktır, nasıl ki hiçbir kaptan kürek çekmez.
- Akıllıca bir tembellik, budalacak bir çalışkanlıktan iyidir.
No comments:
Post a Comment